fredag 15 januari 2010

Orättvist

Vi har det bra i Sverige. Vad kan hända här? Snöstorm, blixthalka, orkanen Gudrun eller någon älv som svämmar över. Stora rubriker i våra kvällstidningar men bortsett från några enstaka dödsfall inte mycket värre. Tydligen var det en del skogsbönder som tog livet av sig när Gudrun blåst klart, men i det stora hela rycker vi på axlarna efter någon vecka.

Livet är inte rättvist fördelat. Som om det inte räckte med tidigare slaveri, vidrig diktatur med Papa Doc, korrupta politiker och extrem fattigdom så råkade nu Haiti ut för en av de värsta jordbävningarna någonsin.

Det finns ingenting som fungerar där nu. All hjälp behövs.

Det värsta är barnen. Oskyldiga barn som kanske blivit av med föräldrar och syskon och inte fattar någonting. Jag får ont i magen när jag tänker på det.

Tsunamin I Thailand var hemsk, men de kommer igen tack var sin turism. Haiti kommer aldrig att resa sig igen.
Vi måste hjälpa till mer än någonsin.

Tyvärr försvinner mycket skänkta pengar till olika hjälporganisationers feta lönekostnader och reklam. Annat försvinner hos korrupta mottagare i drabbade länder, sjukt nog. Jag skickade lite pengar till tre organisationer igår; Läkare utan gränser, Röda korset och Hoppets stjärna.

Vet inte vilken som är bäst därför blev det en gardering. Hoppas att det lilla bidraget kan hjälpa någon.

Omvärldens kraftiga reaktioner och hjälpinsatser på katastrofen visar att det finns hopp för mänskligheten trots allt. En vacker dag kanske vi kan leva tillsammans i fred och harmoni på det här exceptionella klotet.

2 kommentarer:

dybban sa...

Tänkte precis på samma sak idag. Varför ska den här skiten drabba dom som redan är på absoluta botten?

Ändå fattar vi inte hur förbannat bra vi har det här hemma. De här dagarna känns det inte så farligt att bli badbeatad på pokerborden när man vet att det finns dom som fått sina AA bustade tusen gånger på raken i livet spel. Bra inlägg.

Peter Eichhardt sa...

Tack dybban,

Sitter och läser nyheterna på cnn just nu. Det verkar vara värre än jag kunde föreställa mig....