söndag 14 februari 2010

Bolt får ursäkta

Igår kikade jag lite på vinter-OS som precis börjat. Det var ingen succé direkt för de svenska skidskyttedamerna. Självklart började det viskas om doping eftersom vinnaren Kuzmina kommer från östblocket och hur kunde hon slå våra fantastiska svenskor med nära minuten?

Det är möjligt att hon är dopad, men är det inte trist ifall hon inte är det? Hon gör sitt livs lopp och blir misstänkt av alla oss “ärliga rena” svenskar?

Annars finns det något som heter inställning. Svenskorna hade redan deklarerat att sprinten inte var deras gren, då varken det överlägsna skidåkandet eller säkra skyttet hann komma till sin rätt.

Tyskan Neuner hade däremot ställt in sig på seger. Hon hade berättat för alla att det här loppet var hennes stora chans och hon skulle ge allt. Vad hände? Jo, hon kom tvåa, slagen med 1,5 sekund efter ett kanonlopp, trots att hon i likhet med segrarinnan bommade ett skott.

Inget svensksnack om doping i hennes fall även om hon var lika långt före svenskorna. Det kanske handlar om attityd ibland och inte bara doping?

Lite senare visades shorttrack-skridsko som för oss svenskar är okänt vatten. Konstigt nog, eftersom det är en grymt bra TV-sport. Korta snabba lopp där mycket kan hända. Lite mer rock’n’roll än de klassiska vintersporterna.

Inatt avgjordes finalen återigen efter ett spektakulärt fall. Jag såg inte finalen utan kikade bara lite innan på kvalen och varje gång jag ser shorttrack (typ, vart fjärde år) kan jag inte låta bli att le och tänka på Bradbury och tidernas skönaste OS-guld.

Till att börja med kom han trea i kvartsfinalen men tvåan blev diskad och därför gick Bradbury vidare till semi. Sedan föll alla pusselbitar på plats. Tidernas klassiker!

5 kommentarer:

Ronny sa...

Håller fullständigt med dig om att det är väldigt onödigt att börja prata doping bara för att nån får in en fullträff.
Jonas Karlsson på sporten hade en bra liknelse igår när han undrade om vi hade resonerat likadant om Björn Ferry hade vunnit igår.

Men....
Historien har tyvärr visat att ganska ofta i uthållighetsporter när tävlande som varit mediokra hela säsongen eller
tävlat väldigt sporadiskt lyckas få till tokfullträffar på de viktigaste tävlingarna så har de varit dopade så det är inte jättemärkligt att
folk börjar misstänka doping även om det - enligt mig - är väldigt fel.

Och att det inte snackas lika mycket Doping om Neuner är ju inte märkligt, hon har visat hela säsongen att hon har kapaciteten att prestera
bäst i världen, det har inte Kuzmina gjort.

Peter Eichhardt sa...

Ronny jag håller med dig fullständigt i ditt resonemang.

Men om Neuner hade vunnit då och slagit Kuzmina med några sekunder? Då tror jag inte det antytts lika mycket om en dopad Kuzmina.

Det var ju inte bara de två utan en 8-10 åkare till som slog svenskorna. Även om de tyckte allt kändes bra så var det uppenbarligen något som inte stämde. En förklaring tror jag kan vara inställningen innan loppet.

Tyvärr tycker jag att det luktar lite jantelag.

Det var ju inte som Elofsson vs Muehlegg. Elof visste att han var bäst i världen och att ingen var i närheten av att träna lika mycket. Ändå blev han pulvriserad i slutfasen. Elof förstod ju såklart att Muehlegg var dopad och tyvärr knäckte det Elof.

Vad har det för värde att vara bäst och träna mest, när dina konkurrenter bara tar några sprutor och sen är du chanslös?

Ronny sa...

Visst är det så att det läggs extra mycket fokus på Kuzmina eftersom hon vann och det hade nog inte blivit lika mycket snack om hon åkt 5 sekunder långsammare.

Möjligt att det har med inställning att göra även om jag har lite svårt att se det i ett
OS. Angående att det var fler som slog svenskorna har du helt rätt, men som jag förstått diskussionerna har det varit 2 olika diskussioner. En som handlade om svenskornas dåliga åk och att det kan vart dåliga skidor (eller kanske inställning som du säger) Och en annan diskussion var Kuzminas otroliga lopp.

Nej Muhleggs lopp var skadat, det såg ut som han tog i allt han kunde varenda stavtag hela loppet och blev aldrig trött.

Har du hört om är skidskyttekommentatorn (som också är gammal skidskytt) berättade om när fick prova doping i medicinskt syfte? Naturligtvis efter han slutade.

Peter Eichhardt sa...

Nej det känner jag inte till. Var kan läsa om den storyn?

Ronny sa...

Vet inte om den finns att läsa men han har berättat det, kommer inte exakt ihåg bakgrunden men
han ingick i ett team där 10 stycken fick typ EPO och 10 stycken fick sockerpiller, man visste inte själv vad man fick.
Han berättade att under sin aktiva karriär när han tränade dagligen sprang han milen på 34 minuter.
Han testade under denna period, detta var alltså nåt år efter han lagt av och tränade inte i närheten lika mycket,
och sprang nu milen på 30 minuter, 4 minuter förbättring från 34 är sjukt mycket, och att göra det när man tränar mycket mindre än tidigare
gör det lite mer förståligt hur Muhlegg kunde åka som ett monster.